Ludzi na świecie przybywa, a ilość żywności na świecie maleje. Produkcja staje się coraz trudniejsza i kolejne obszary zostają zasiedlone. Szwedzka firma Plantagon, zajmująca się technologią żywności, postanowiła częściowo rozwiązać ten problem i proponuje „zielone wieżowce”.
Plantagon buduje pierwszy wieżowiec w Linköping w Szwecji. Te futurystyczne budowle to po prostu masywne gospodarstwa domowe.
Naturalne elementy coraz częściej znajdują swoje miejsce w miejskiej architekturze. Rozwiązanie szwedzkiej firmy ma poniekąd rozwiązać problem z produkcją świeżej żywności.
Projekt rozpoczęto w 2012 roku. Ukończenie pierwszego budynku ma nastąpić w ciągu najbliższych dwóch lat. „Zielony wieżowiec” w Linköping nosi nazwę Światowy Budynek żywności. Wszystkie rośliny uprawiane są hydroponicznie, czyli bezglebowo. Hodowla w drapaczach chmur polega na utrzymywaniu upraw w wodnym roztworze bogatym w składniki odżywcze.
Złożony system będzie kontrolował każdy aspekt produkcji – jakość wody i składniki w niej zawarte, nasłonecznienie, temperaturę i jakość powietrza.
Koszt pierwszego budynku to 40 milionów dolarów. Jednak długoterminowy zwrot inwestycji znacznie przewyższa koszty. Rocznie będzie można wyżywić ponad 5000 osób, a lokalna i zrównoważona produkcja minimalizuje koszty energii i transportu.
Jeśli projekt sprawdzi się w Szwecji, kolejne miasta planują podjąć współpracę z Plantagonem. Wzrost populacji i zmniejszone zasoby mogą zostać rozwiązane dzięki pomysłom takim, jak „zielone wieżowce”.